Over VWHHT

Vlaamse Werkgroep Hoofd Hals Tumoren
De VWHHT heeft als doelstelling het bevorderen van fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek inzake Hoofd-Halstumoren in Vlaanderen d.m.v. onderzoek, studie, vorming, begeleiding en publicaties.

De vereniging heeft eveneens tot doel de kwaliteit van de diagnose en behandeling van tumoren in het hoofd-halsgebied te verzekeren en daartoe richtlijnen op te stellen vanuit een multidisciplinaire samenwerking. Daartoe worden symposia, lezingen, e.a. georganiseerd, om de kennisoverdracht te bevorderen.

Het bestuur

Dr. Willem Lybaert

Dr. Willem Lybaert

Voorzitter

Willem Lybaert (°21/10/1975) studeerde in 2006 af als Medisch Oncoloog aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij genoot zijn opleiding als internist en nadien medisch oncoloog in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen, Imelda Bonheiden, Gasthuisberg Leuven en AZ Sint-Jan in Brugge. Hij werkt sedert 2006 in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas (verantwoordelijk voor het zorgprogramma hoofd-halstumoren), ook in het AZ Lokeren (nakende fusie met het AZ Nikolaas) en als consulent in de multidisciplinaire kliniek hoofd-halstumoren en neuro-endocriene tumoren in het UZA. Hij is sedert 2020 ook Board Member van de Belgian Society of Medical Oncology (BSMO), ondervoorzitter van het NETwerk ENETS CoE Antwerpen-Waasland (neuro-endocriene tumoren) en sedert 2021 ondervoorzitter van de Vlaamse Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren (VWHHT). Hij geeft ook cursus oncologie voor verpleegkundigen aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en Artevelde Hogeschool in Gent, tevens is hij lesgever oncologie voor huisartsen aan de Universiteit Antwerpen. Hij is (co-)auteur van meerdere artikels in nationale en internationale tijdschriften en is lid van meerdere nationale en internationale verenigingen (BSMO, ESMO, ENETS, ASCO en VWHHT). Hij is ook hoofdonderzoeker van meerdere internationale fase II en III studies voor hoofd-halstumoren in het AZ Nikolaas.

 

Prof. Dr. Wouter Huvenne

Prof. Dr. Wouter Huvenne

Ondervoorzitter

Wouter Huvenne (°17/09/1980) studeerde in 2005 af als arts aan de UGent. Hij haalde zijn doctoraatstitel in 2012 met het werk ‘Role of Staphylococcus aureus Enterotoxin B in the aggravation of airway inflammation’. Het jaar nadien in 2013 stuurde hij af als specialist in Otorhinolaryngologie. Na een fellowship op dienst Hoofd- en Halsheelkunde UZ Gent werd hij werkzaam als staflid op diezelfde dienst, waar hij nu als Kliniekhoofd zijn klinische focus heeft op schildklier- en bijschildklierchirurgie, Hoofd- en Halsoncologie en chirurgische behandeling van huidtumoren van gelaat en hals.

Sinds 2017 is hij docent aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent, met lesopdrachten voor studenten geneeskunde, logopedie en verpleegkunde. Onderzoeksmatig ligt het belangrijkste onderzoeksdomein binnen de Hoofd- en Halsoncologie in het beoordelen van chirurgische snijranden bij Hoofd-Halskanker chirurgie, kanker immunologie en immuunregulatie. Hij is auteur van meerdere artikels in nationale en internationale tijdschriften, is Associate Editor B-ENT (Belgian journal for ENT – Head and Neck Surgery), en is lid van meerdere nationale en internationale verenigingen in Otorhinolaryngologie en Hoofd-en halsheelkunde.

 

Dr. Joke De Ceulaer

Dr. Joke De Ceulaer

Secretaris

Joke De Ceulaer behaalde het diploma van licentiaat in de tandheelkunde aan de KULeuven in 2002, om daarna af te studeren als arts aan diezelfde universiteit in 2007. Zij specialiseerde in de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (2007-2011) en was tijdens deze opleiding assistente in het AZ St-Elisabeth (Tilburg, Nederland), UZ St-Luc (UCL, Brussel), AZ St-Jan (Brugge) en UZ St-Rafaël (KULeuven).

Na haar opleiding specialiseerde zij zich verder in de oncologie (UCL, Brussel) en deed zij fellowships aan de Philadelphia University (Philadelphia, USA) en in het Queen Victoria Hospital (East Grinstead, Engeland).

In september 2012 behaalde zij de titel van Fellow of the European Board of Oral and Maxillofacial Surgery. Vanaf januari 2013 heeft zij de groep van het AZ St-Jan Brugge als achtste staflid vervoegd.

Dr. Michel Bila

Dr. Michel Bila

Penningmeester

Prof. Dr. Fréderic Duprez

Prof. Dr. Fréderic Duprez

Lid

Fréderic Duprez (°Gent, 20 juni 1978) studeerde af als arts in 2003, is erkend radiotherapeut-oncoloog sedert 2008, doctor in de medische wetenschappen sedert 2010 en docent aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Gent sedert 2017.

Hij is voltijds werkzaam aan de dienst Radiotherapie-Oncologie in het Universitair Ziekenhuis Gent. Hij behandelt hoofdzakelijk de patiënten met hoofd-en-halskanker. Naast klinisch werk is hij ook als onderzoeker betrokken bij prospectief onderzoek over hoofd-en-halskanker.

Hij is lid van BVRO, ESTRO, EHNS en VWHHT. Hij zetelt in de raad van bestuur van de VWHHT sedert 2016.

Dr. Laurens Carp

Dr. Laurens Carp

Lid

Dr. Laurens Carp is sinds 1997 werkzaam als nucleair geneeskundige in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en heeft in de loop der jaren een specifieke interesse ontwikkelt voor het gebruik van gecombineerde PET/CT-onderzoeken bij de oppuntstelling en opvolging van hoofd-hals tumoren. Hij is coördinator van de ECLYPS studie, een multicenter studie over de rol van FDG-PET/CT bij de detectie van residuele ziekte in de hals bij patienten met een locoregionaal gevorderd stadium van plaveiselcelcarcinoom van de hoofd-hals regio, bij wie na een behandeling met chemoradiatie zich de vraag stelt of een aanvullende halsklieruitruiming al dan niet noodzakelijk is. Deze studie is een samenwerking tussen 8 ziekenhuizen, waarvan 7 in Vlaanderen en 1 in Nederland. Naast zijn activiteiten voor de VWHHT is Dr. Carp ook lid van de EORTC Head and Neck Cancer Group.

Prof. Dr. Senada Koljenovic

Prof. Dr. Senada Koljenovic

Lid

Prof. dr. Senada Koljenović is sinds oktober 2021 hoogleraar en hoofd van de afdeling pathologie in Antwerpen (UZA) waar ze zich voornamelijk richt op hoofd-halspathologie en dermatopathologie. Binnen de hoofd-hals pathologie werkt ze intensief aan het verbeteren van de chirurgisch-pathologische communicatie en correlatie van informatie voor een betere diagnose, chirurgische resultaten en het resultaat voor de patiënt.

Ze is klinisch patholoog-PI binnen een multidisicplinaire onderzoeksgroep die de afdelingen pathologie, hoofd-hals chirurgie (NKO en maxillofaciale chirurgie) en dermatologie omvat. Daarnaast coördineert ze nauwe samenwerking met (inter)nationale academische hoofd-hals centra en gelieerde niet-academische instituten, om het ontwerp en de uitvoering van grote multi-center studies te vergemakkelijken.

Haar proefschrift richtte zich op de klinische toepassing van Raman spectroscopie. De afdeling pathologie heeft een opendeurbeleid voor ontwikkelingen in Photonics en optische spectroscopie en slaat een brug tussen de klinische praktijk en Photonics om een betere diagnose en behandeling van verschillende ziekten mogelijk te maken.

Het onderzoek is translationeel met een focus op medische toepassingen van Photonics in het algemeen, en in het bijzonder toepassingen van op Raman spectroscopie gebaseerde instrumenten in hoofd- en hals chirurgie (Raman geleide chirurgische resecties die veilige chirurgische marges bij mondkanker mogelijk maken) en in de karakterisering van pre-neoplasie voor vroegtijdige diagnose.

Op dit moment loopt er een KOTK project: “Improving oral cancer surgery by intra-operative assessment of resection margins”.

Dr. Daan Nevens

Dr. Daan Nevens

Lid

Dr. Annelies Maes

Dr. Annelies Maes

Lid

Prof. Dr. Jeroen Meulemans

Prof. Dr. Jeroen Meulemans

Lid

Dr. Jeroen Meulemans is sinds 2015 verbonden aan het UZ Leuven als vast medisch staflid waar hij zich toelegt op de hoofd-halschirurgie en laryngologie. Hij is adjunct-kliniekhoofd in UZ Leuven en maakt tevens deel uit van de sectie Hoofd-halsoncologie van het Departement Oncologie (KU Leuven) . Hij verdedigt op 29 oktober 2021 zijn proefschrift omtrent minimaal invasieve en innovatieve behandelingen van hoofd-halskanker (promotor Prof. V. Vander Poorten). Specifieke interessedomeinen zijn de behandeling van schildklierkanker, transorale robot-en laserchirurgie voor oncologische indicaties en reconstructie van laryngotracheale afwijkingen. Hij is winnaar van de Lichtenberger Award, toegekend tijdens het 2-jaarlijke congres van de European Laryngological Society (2016).

Dr. Sacha Mignon

Dr. Sacha Mignon

Lid

Dr. Sacha Mignon behaalde in 2016 zijn master in geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Vervolgens specialiseerde hij zich in interne geneeskunde (2016-2019) en voltooide hij in 2022 zijn opleiding tot medisch oncoloog aan dezelfde universiteit.
Na het beëindigen van zijn opleiding, startte Dr. Mignon als medisch oncoloog bij het Oncologisch Centrum Antwerpen van het Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Naast zijn werk binnen de algemene medische oncologie,  richt hij zich vooral op de behandeling van patiënten met hoofd- en halstumoren, waarbij hij nauw betrokken is bij de werking van de gespecialiseerde kliniek voor deze patiënten. Daarnaast is hij ook actief binnen de kliniek voor neurologische tumoren.

Hebt u vragen? Een interessant voorstel?